Brookerhof omgeving

Limburgs fietsparadijs

BEEKDAELENROUTE

Limburg is dé fietsprovincie. Nergens vind je zo’n uitgestrekt fietsroute netwerk als in Zuid-Limburg. Kaarten hebben we liggen of zoek een mooie route op de website van Visit Zuid-Limburg. Vanuit de B&B kun je een knooppuntenroute rijden. De ongeveer 50 km lange Beekdaelenfietsroute is onderverdeeld in een Noord- en een Zuidlus. De routebordjes leiden je door prachtige natuur, langs beken en door holle wegen, mergelgroeves en over het plateaulandschap. Je ziet hier ook nog veel terug uit de Mijnhistorie in Zuid-Limburg.

STIJGEN EN DALEN

In de omgeving van onze boerderij fiets je ‘vals plat’, de stijging is geleidelijk. Ga je verder het Heuvelland in dan zal je af en toe stevig op de trappers moeten, maar eenmaal boven, is het uitzicht adembenemend. Maak je liever wat minder hoogtemeters, of wil je op een warme dag wat verkoeling, zoek dan een bosrijk gebied op. De route langs de Maas tussen Maastricht en Eijsden is vlak en goed begaanbaar. Na een stopje bij Eetcafé Aon’t Bat neem je het fietspondje naar België en fiets je via het Albert Kanaal terug naar het oude centrum van Maastricht.

FIETS HUREN

Tip! Vaak nemen onze gasten zelf hun (race)fiets of MTB mee. Maar het is ook mogelijk om in de omgeving voor één of meerdere dagen een (elektrische) fiets, MTB of zelfs een scooter te huren. Wij raden aan om dat te doen bij het Cycle Center in Valkenburg. Je fiets kun je bij ons veilig afgesloten stallen in de grote schuur achter de boerderij.

Brookerhof buitenleven fiets
Brookerhof buitenleven fiets
Brookerhof buitenleven fiets
Brookerhof buitenleven fiets

eindeloos wandelen

OMMETJE ‘BROOK’ EN GEHUCHTEN

Vanuit Brookerhof wandel je via het landweggetje zo de velden in voor een klein ommetje van max een uur. Volg de poëzieroute of loop een stukje bospad met dassenburchten, langs een slingerend beekje richting Kasteel Wijnandsrade voor koffie of lunch. Ook kun je de Gehuchtenwandeling maken. Je komt door kleine buurtschappen als Nierhoven en Brand en de slaperige dorpjes Tervoorst en Terstraten met mooie vakwerkhuisjes. In Aalbeek ligt de lavendeltuin van Kwekerij Bastin. De route tussen Schimmert, met oude watertoren en het Ravensbos is een echte aanrader.

 

BOSSEN EN BEKEN

Ga ook eens de andere kant op richting Kasteel Hoensbroek, het grootste kasteel van Nederland! Onderweg schuif je aan voor koffie met verse vlaai of een Smikkelplank bij het schaft lokaal van De Naamse Steen. Aan de andere kant van het spoor loop je bij Thull langs de Mulderplas en de bierbrouwerij van Alfabier, en nog iets noordelijker liggen de bossen van Spaubeek. Vanuit Kasteel Terborgh in Schinnen starten verschillende mooie wandelingen. Je loopt langs de kronkelende Geleenbeek zo naar de De Dikke Daniker in het Danikerbos, waar een behaaglijk vuurtje brandt.

 

HET STEVIGERE WERK

Wil je het Limburgs Heuvelland echt ontdekken, trek dan je wandelschoenen aan, vul je rugzak en ga op pad. Wandelkaarten zijn in de B&B volop aanwezig, of download een mooie route op de Visit Zuid-Limburg website. De startpunten van de wandelingen zijn nooit verder dan 20 autominuten rijden. Maak tijdens je verblijf bij ons tijd voor een wandeling langs de Limburgse wijngaarden. Er zijn er meer dan 50!, vaak verscholen op de mooiste plekjes tegen de hellingen. Soms loop je gewoon tussen de wijnranken door en vaak kun je aanschuiven voor een glaasje.

 

Brookerhof buitenleven wandelen
Brookerhof buitenleven wandelen
Brookerhof buitenleven wandelen
Brookerhof buitenleven wandelen wijnroute

dwalen door het verleden 

Rond Brookerhof vind je, behalve carré boerderijen en vakwerkhuizen, zo typisch voor Zuid-Limburg, ook mooie kastelen, burchten en buitenplaatsen. Limburg heeft een indrukwekkende geschiedenis als het gaat om kastelen. Soms nog in particulier eigendom of de huisvesting van een bedrijf, maar meestal openbaar voor het publiek en voorzien van fijne horeca. Binnen enkele kilometers liggen 4 kastelen die je het hele jaar door kunt bezoeken.

1. Op loopafstand van onze B&B ligt Kasteel Wijnandsrade met een mooie slotgracht, een middeleeuwse motte met hoge lindebomen en een kerkje. Op de binnenplaats huisvest de brasserie met een gezellig terras.

2. Kasteel Hoensbroek is door de ANWB uitgeroepen tot allermooiste kasteel van het jaar 2022. Er worden hier regelmatig rondleidingen en exposities gehouden en er is van alles te doen voor kinderen.

3. Kasteel Amstenrade is nog in adellijk bezit, en dus niet binnen te bezoeken, maar het Kasteelpark in Engelse landschapsstijl is wel toegankelijk.

4. Kasteel Terborgh in Schinnen was eerst een burcht maar werd later uitgebouwd tot een kasteel. Dit slot speelde een aanzienlijke rol in de geschiedenis van de Bokkerijders, de beruchte roversbende. Geniet ook hier van typische Limburgse gerechten.

Brookerhof buitenleven verleden
Brookerhof buitenleven verleden
Brookerhof buitenleven verleden
Brookerhof buitenleven verleden

ontdek MAAstricht..

Een dagje naar Maastricht. Vanaf onze B&B sta je binnen een kwartiertje midden op de Markt. De stad is niet erg groot en heel overzichtelijk. Je kunt gaan shoppen, maar een wandeling door de prachtige oude binnenstad en het stadspark is een must. Zwerf door de smalle straatjes in het Jeker, de wijk Ceramique, bezoek de schatkamer van de Sint Servaas Basiliek en steek een kaarsje op in de Onze Lieve Vrouwekerk aan het plein vlakbij de Maas. Grenzend aan de stad liggen de grotten van de Sint Pietersberg en de Kazematten. En de ENCI groeve, waar tot enkele jaren geleden kalk werd gewonnen voor het maken van cement.

 

In de stad zijn mooie musea zoals het Bonnefantenmuseum en het Museum aan het Vrijthof met wisselende tentoonstellingen. Ga vooral ook lekker neuzen in de boekhandel Dominicanen in de 700 jaar oude kerk. De twee verdiepingen tellende ‘boekenflat’ werd in 2015 door CNN getipt voor de lijst van ‘coolest bookshops’. Echt, je kijkt je ogen uit! Op het Vrijthof ligt een mooi theater met een gevarieerd theater- en muziek programma. Op woensdag en vrijdag wordt bij het stadhuis op de Markt de grote weekmarkt gehouden. In Wyck – tussen het station en de Maas – zijn leuke straatjes te ontdekken met veel galeries, hippe winkels en restaurants.

 

Woonshoppen kan bij Loods5 in de oude fabriekshallen; vergeet de eerste etage niet te bekijken, het pand zelf is zo fraai! Loop door de passage met de fotopresentatie over de geschiedenis van het Sphinxkwartier. En voor de koffie- en theeliefhebber, in alweer zo’n fraai industrieel pand Aan de Brikkebouw, huisvest de koffiebranderij en theepakkerij van Blanche Dael.

In Het Bassin, de oude binnenhaven, vind je gezellige restaurants en filmhuis Lumière. Op een regenachtige dag kun je hier terecht voor een mooie film mét lunch of diner. In de oude wijk ligt De Muziekgieterij waar regelmatig een leuk concert wordt gehouden.

Brookerhof buitenleven Maastricht
Brookerhof buitenleven Maastricht
Brookerhof buitenleven Maastricht
Brookerhof buitenleven Maastricht

…en andere oude steden.

VALKENBURG AAN DE GEUL

Valkenburg ken je van de kasteelruïne op de berg, het casino, de kabelbaan en de mergelgrotten. Een aantal zijn voor het publiek toegankelijk en je kunt een rondleiding boeken. In de winter wordt in de Gemeentegrot de kerstmarkt georganiseerd. Minder bekend, maar heel leuk om te doen, is een mountainbike tocht door de ondergrondse gangen!

De laatste jaren is de binnenstad van Valkenburg mooi opgeknapt en je vindt rond het Theo Dorrenplein leuke boetiekjes, gezellige restaurants en terrasjes en twee fantastische ijs salons. En in de zomermaanden moet je zeker een avondje uitgaan in het Openlucht Theater tegen de rotswand.

SITTARD EN MUNSTERGELEEN

Sittard is de geboorteplaats van Toon Hermans, en ligt maar een kwartiertje rijden vanaf onze B&B. Wil je de stad leren kennen? De Toon Hermans stadswandeling langs mooie plekken zoals de Sint Rosakapel, de historische Markt en het klooster is de moeite waard. In de oude binnenstad liggen ook een aantal mooie stadsparken en openbare tuinen die je kunt bezoeken.

Praktisch tegen Sittard aangeplakt ligt het dorp Munstergeleen. Vanuit het voormalige klooster Abshoven, met een zonnig terras aan de achterkant, kun je mooie wandelingen maken door het dal van de Geleenbeek. In dit dorp liggen fraaie vakwerkhuizen en een molencomplex met kapel.

LIMBRICHT EN STEIN

Aan de noordkant van Sittard ligt het kerkdorp Limbricht met een mooie oude dorpskern. Het prachtige kasteel met voorburcht ligt op een motte en wordt omgeven door een brede slotgracht. De horeca op het kasteelplein is erg leuk en organiseert regelmatig allerlei activiteiten zoals speurtochten in het Limbrichterbos.

Het dorp Stein ligt ten westen van Geleen aan het Julianakanaal. In de omgeving van Stein kun je fijn wandelen en fietsen. Proef een lokaal biertje bij De Fontein en neem een kijkje bij het kasteel. Voor kids vertier in het Belevenispark Steinerbos, met een roeivijver, binnen- en buitenzwembad, speeltuinen en een blotevoetenpad.

Brookerhof buitenleven Valkenburg
Brookerhof buitenleven Sittard
Brookerhof buitenleven Munster Geleen
Brookerhof buitenleven Limbricht

..op weg naar het zuiden.

ROERMOND

Op weg naar het Zuiden kun je in Roermond gaan shoppen in de Outlet. Houd er wel rekening mee dat je zeker niet de enige zult zijn! Maar de hanzestad Roermond heeft ook een leuke oude binnenstad met het gezellige Munsterplein, mooie stadsparken, kloosters en hofjes en het gebied rond de jachthaven met terrasjes. Huur een sloep en ga de Maasplassen op. In de buurt een aantal strandjes met beachclubs en veel leuke waterrecreatie.

 

THORN

Thorn ligt in Midden-Limburg en staat bekend om de wit geschilderde gevels van de huisjes en de geplaveide straatjes. Echt een plaatje om te zien! Kom je vanuit het Noorden naar Limburg dan is dit zeker een leuke stop op weg naar onze B&B. Wandel tijdens je bezoek ook even langs het begijnhof en de oude watermolen. Vanuit dit grensstadje ben je ook zo in België en er is veel te doen in de omgeving aan waterrecreatie. In de omgeving van Thorn ligt Wijngoed Thorn.

 

HEERLEN

Niet een stad die je bovenaan je lijstje zal zetten als je Zuid-Limburg bezoekt, maar wat de meesten niet weten is dat Heerlen dé stad is om Street Art te bewonderen. Geen enkele stad in Nederland heeft zoveel straatkunst en muurschilderingen als Heerlen. Je moet hier absoluut wat tijd voor uittrekken en een mooie stadswandeling maken. Zie het uitgebreide blog dat Travel Madness hierover schreef en volg de route die zij hebben uitgestippeld.

Brookerhof buitenleven Roermond
Brookerhof buitenleven Roermond
Brookerhof buitenleven Thorn
Brookerhof buitenleven maasplassen

Net over de grens…

Heb je iets meer tijd, dan kun je vanuit Brookerhof ook een dagje net over de grens plannen. We zitten dichtbij het Drielandenpunt in Vaals en dus ook bij België en Duitsland. De Duitse grens is slechts 15 minuutjes van ons vandaan. Ga een dagje naar Aken of Düsseldorf, of bezoek het bergdorpje Monchau.

De Belgische kant van de Maas of de Voerstreek ten zuiden van Noorbeek zijn mooi of bezoek de C-Mine in Genk en leer alles over het steenkool verleden. In de winter is de kerstmarkt in Hasselt een aanrader. Luik is al lang niet meer die vieze industriestad op weg naar het Zuiden. Huur een fiets om een dag de stad verkennen.

In de uitgestrekte bossen van Nationaal Park Hoge Kempen kun je niet alleen heerlijk wandelen en fietsen. Bij Zutendaal ligt Lieteberg, een recreatiegebied met klimbossen en een Blotevoetenpad, voor wie wel houdt van een beetje uitdaging! En outlet shoppen kun je niet alleen in Roermond maar ook in Maasmechelen.

Brookerhof buitenleven cmine
Brookerhof buitenleven cmine
Brookerhof buitenleven Luik
Brookerhof buitenleven klimbos

BOURGONDISCH GENIETEN

Als er iets is wat de Limburgers graag doen dan is dat genieten van al het lekkers dat het Zuiden te bieden heeft. Bekend zijn natuurlijk de Limburgse Vlaai, de asperges en ‘Zoervleisj’. ‘Eten uit de streek, in de streek’.  Of je nou bij een sterrenrestaurant gaat eten of op zondagmiddag na een wandeling door de Limburgse Heuvels, belandt op een terras; het eten is altijd ‘met liefde geteeld en met passie bereid’.

Veel restaurants verbouwen zelf hun groenten en hebben eigen vee of halen de ingrediënten voor hun gerechten bij de boerenbedrijven in de directe omgeving. Er zijn nog bakkersmolens in bedrijf die hun eigen graan verwerken. IJsboerderijen maken het lekkerste ijs. Het fruit uit de boomgaarden wordt geperst tot de heerlijkste sappen of verwerkt tot (appel)stroop en jam. En de Limburgse wijnen…..

 

Langs een willekeurige weg door de vele mooie dorpjes in het Heuvelland staan dikwijls kraampjes voor de boerderijen met ‘waren van eigen land’. Ideaal voor een picknick op een bankje met een betoverend uitzicht.

Zoveel lekkers in Zuid-Limburg.!

Limburgs genieten
Limburgs genieten
Limburgs genieten
Limburgs genieten

Limburgs bier..

Limburg heeft een rijke biercultuur. Hoewel het aantal traditionele brouwerijen sterk is verminderd, is er de laatste jaren steeds meer ruimte gekomen voor het experimenteren met nieuwe smaken. Ook het ongefilterde bier is populair. Er zijn in de omgeving een aantal bekende, maar zeker ook minder bekende brouwerijen.

1. Bij de familiebrouwerij van Alfabier in Thull wordt de beste pilsener van de wereld (uitgeroepen in 2022) gebrouwen. De brouwerij heeft als enige in Nederland een eigen bron met 100% natuurzuiver water.

Het is erg leuk om daar een rondleiding te boeken en na afloop een proeverij (met fingerfood) op het terras van de naastgelegen brasserie.

2. Ben je in de buurt van Stein? Ga dan langs bij Brouwerij de Fontein en neem plaats in de biertuin.

3. In Gulpen wordt het traditionele Gulpenerbier gemaakt, de grondstoffen komen uit de eigen regio en de hop groeit in de heuvels van Reijmerstok. De hopoogst in de maand september wordt uitbundig gevierd en daar kun je bij aanwezig zijn!

4. De Microbrouwerij van het Gulpener Brouwlokaal wordt regelmatig aan het publiek opengesteld om eigen brouwsels uit te proberen. En in de Biergarten kun je niet alleen heerlijke biertjes proeven, maar ook lekker lunchen of een borrelplank bestellen. Onze favoriet? Limburgs Buikspek met gebakken appeltjes!

5. In Maastricht aan de Maaswal liggen de Stadsbrouwerij en Brouwerij Bosch. In de Tapijnkazerne vind je Brouwerij Zuyd met Nova 7, het beste Blond Bier van Nederland én Europa (uitgeroepen in 2022).

Alfa brouwerij
Bier
Biertuin
Tapijn

..En wijn proeven

De groene heuvels vol wijnranken doen je denken dat je in het buitenland bent. Maar nee, je bent ‘gewoon’ in Zuid-Limburg. De bijzondere mergelbodem in Limburg is zeer geschikt voor wijnbouw en door het veranderende klimaat kunnen druivenrassen als de Pinot Noir en zelfs de Chardonnay goed gedijen. Minder bekend maar zeker zo leuk; in Limburg worden ook Calvados, Port (wijngaard Raar St Remi) en zelfs een enkele whisky gemaakt.

Hoog tijd voor een Routes des Vins!

Wijngaarden zoals Wijngoed Fromberg Wijndomein St. Martinus en Domein Holset hebben al naam gemaakt. Maar ga vooral ook eens langs voor een proeverij bij een van de kleinere, minder bekende wijnhuizen. Landgoed Overst (locatie van Wijnrestaurant op het Land) en Land van Kalk in Voerendaal of de wijngaarden in het buurtschap Raar in Meerssen liggen in onze regio.

Wijnregio Zuid-Limburg

Of bezoek een van de wijngebieden in de omgeving van Wahlwiller en Noorbeek. De persoonlijke aandacht zal je bevallen! We hebben in de B&B een gids met 15 wijnwandelingen en –fietsroutes of kijk op de website van Visit Zuid-Limburg voor informatie of evenementen.

De 10 wijntips voor Zuid-Limburg die BijzonderPlekje aanbeveelt!

Wijn brookerhof
Wijn brookerhof
Wijn brookerhof
Wijn brookerhof

VEELZIJDIG ZUID-LIMBURG… 6 tips!

1. De zomers kunnen best warm zijn, en dan zoek je graag het water op. Hoe dan, zou je denken in Limburg, we hebben hier geen zee en strand. STOP! Want verkoelende beekjes zijn er wel en op veel locaties langs de rivier de Maas zijn strandjes, beachclubs en talloze recreatiemogelijkheden. En die strandjes zijn vaak nog verrassend rustig, zelfs in vakantietijd!

2. Plukgeluk. Pluktuinen, kasteeltuinen, parken en kwekerijen. Om te plukken, te bewonderen, te kopen of lekker te wandelen. In Aalbeek ligt Lavendel kwekerij Bastin. Pluktuinen zijn er in Vilt (De Groene Bloem), Bloementuin Plukgeluk in Bingelrade en Natuurlijk bij Britt in Hulsberg. Wil je een mooie bloemen- of kasteeltuin bezoeken, ga dan naar de Geheime tuinen van Sittard of de tuinen van Kasteel Elsloo.

3. Festivals en evenementen. Limburg huisvest elk jaar de AmstelGold race, Pinkpop en de kunstbeurs Tefaf in het MECC. Het Vrijthof in Maastricht staat in de zomer op zijn kop als André Rieu optreedt en het Preuvenement opent elk jaar het restaurantseizoen. In augustus kun je 3 weken lang genieten van het Wijnrestaurant op het Land. 

4. Kom je met kinderen logeren? Voor de allerkleinsten hebben we in Brookerhof genoeg om je kids een tijdje bezig te houden. Zijn ze al ouder en wil je lekker op pad dan is er volop vertier. Ga een naar het Blotevoetenpark in Brunssum, bezoek dierentuin GaiaZoo, speeltuin Villa Kanjel in Maastricht, het Steinerbos met speelbos en zwembad of de Natuurspeelplaats bij Bocholz.

5. Behalve wijngaarden zijn er talrijke fruitbomengaarden te vinden in Zuid-Limburg. Kom je in de lente, dan raden we aan om een bloesemroute te doen. De boomgaardroutes bij Bemelen en in de Voerstreek bij Mesch en tussen Eijsden en Margraten zijn prachtig. Kom je later in het jaar, ga dan eens mee het veld in om zelf fruit te plukken. Niets lekkerder dan een appeltje direct van de boom.

6. Brocante en kerst. Half november beginnen de vele kerstmarkten in Zuid-Limburg en net over de grens in België en Duitsland. In het voorjaar zijn er leuke brocantefairs en braderieën. En voeg je brocante en kerst samen, dan krijg je eind november Chateau Noël in Kasteel Hoensbroek en de kerstfairs in Kasteel Limbricht en Dalenbroeck.

beach Limburg
Pluktuin limburg
Kasteelpark Elsloo
Brocantemarkt Zuid Limburg

Boeken of andere mogelijkheden checken, neem contact op!